Hvilken glansgrad bør du velge?

Før du skal male er det viktig å bestemme seg for hvilken glansgrad du ønsker på malingen. Her er det forskjellige grader å velge imellom og i denne bloggsaken skal vi gi deg en innføring i de forskjellige. Vi snakker også litt om hvor du bør velge de forskjellige glansgradene.

Malingens glansgrad forteller deg hvor mye lys som reflekteres på fargeoverflaten. Derfor har glansgraden mye å si for hvordan resultatet blir til slutt og hvordan fargen vil oppleves.

Malingens glans angis på en skala på 1 til 100, der lave tall er matte malinger og høye tall er blanke. Tjæralin har tre glansgrader på våre interiørmalinger; matt (02), silkematt (10-15) og halvblank (40).

Matt maling blir ofte brukt i tak, mens silkematt har tidligere vært foretrukket på vegger. De siste årene har vi sett en klar trend hvor matt maling blir brukt på alt fra tak til list og vegg. Matte vegger er stilig og gir et behagelig uttrykk. Det fremhever detaljer i rommet på en smakfull og harmonisk måte. Matt maling demper og skjuler også ujevnheter bedre enn blank maling. En ting man bør tenke på ved matt maling er bruksområdet til rommet. Er det et barnerom hvor lek står i fokus og veggene er særlig utsatte, kan det være lurt å styre unna den matteste malingen da man lettere ser bruksmerker på denne glansgraden.

Blank maling er mer skinnende og reflekterer lyset enda mer. Ønsker du å fremme detaljer i rommet, vil blank maling hjelpe til med dette. Blank maling er best på glatte, jevne flater da den avslører og fremhever ujevnheter. I bruksrom hvor flatene ofte blir vasket, anbefaler vi blanke malinger da disse er lettere å rengjøre.

Halvblanke Frøya Vegg & Panel (glansgrad 15) er godt egnet til veggen, mens halvblanke Frøya Dør & List (glansgrad 40) passer perfekt til listverk, dører eller annen innramming. Vår matte Frøya Tak & Vegg (glansgrad 02) passer godt til tak og vegg.

Vi er ofte tradisjonelle når det kommer til hvilken glansgrad vi bruker til hvilke områder. Men hva med å være litt vågal og leke med glansen? Å bruke lik farge med ulik glansgrad er noe vi ser kommer mer og mer i trendbildet. Dette gir et spennende uttrykk og du får fine overganger mellom ulike flater som sammen skapet en fin helhet i rommet.                                                               

Kilder; https://www.maxbo.no/tips-og-inspirasjon/innvendig-oppussing/vegg/hva-betyr-glansgrad/