Løse problemer
Et trehus er et krevende hus. For å bevare et flott utseende over tid er det viktig å gjøre riktig forarbeid. Her kan du finne informasjon om årsaken til de vanligste problemene og hvordan de best kan løses.
Flassing
Dette er et problem som kan oppstå både på nye og gamle hus. Årsaken til flassing kan være mange, men det er malingen som mister feste til underlaget. Grunnen kan ofte være vaskelig å finne, men er knyttet til veggens historie. Blæredannelser, dårlig vedheft mellom strøk, høvlede flater og for tykk film kan forårsake flassing/krakelering.
Løsning:
Forarbeidet er veldig viktig for å unngå problem med flassing. Nytt treverk bør behandles så snart som mulig etter at det er satt opp. Døde trefibre gir dårlig feste for maling. Høvlede flater må rubbes/pusses før påføring av maling.
For å få et godt, langvarig resultat er det viktig at veggene vaskes grundig før maling. Underlaget må være rent og tørt før påføring. Det bør legges to fyldige strøk med ny maling/beis.
Svertesopp
Svertesopp er en fellesbetegnelse på sopp som danner blå til svarte misfarginger i ved og på overflaten til maling og lakk. Typisk utseende er svarte flekker på overflaten på yttervegger, i vinduskarmer og på andre flater som utsettes for fuktighet. Både soppens tråder og sporer er mørkfargede. Soppen er ikke farlig for treverket, men kosmetisk kan den virke skjemmende, fordi den opptrer som svarte prikker/felter på treverket eller malingsfilmen. Det forekommer at det sitter svertesoppsporer i det nye treverket man kjøper.
De siste årene har svertesopp blitt et økende problem, pga mildere og våtere klima, samt valg av lysere farger på hus. Fordi overflatetemperatur på mørke vegger kan stige til 70-80° er ikke disse like utsatt. På lysere overflater vil du ikke oppnå samme varme, og soppen som trives i et fuktig klima vil derfor overleve.
Løsning:
Ny kledning bør behandles før eller snarest mulig etter oppføring. Materialene bør lagres tørt. Jo lenger kledningen står ubehandlet jo mer sannsynlig er det at den må vaskes før det påføres maling/beis. Når det er svertesopp på filmen må dette vaskes vekk med egnet vaskemiddel, Unirens 1-2-3, Soppvask eller Klorin blandet 1:10.
Soppsporene kan også utvikle seg og vokse gjennom filmen. I så fall bør man pusse ned til bart treverk. Det er også en mulighet å bruke en mørk farge. Soppen synes ikke like godt, samt at det blir mindre sopp pga høyere overflatetemperatur.
Matting og falming
Alkydbaserte maling/beiser nedbrytes av UV-stråler. Dette gir bedre kontroll med underlaget og neste gangs vedlikehold skal gå fortere og enklere, fordi man slipper å skrape gammel maling. Ved kontrollert falming/kritting unngår man at overflatefilmen blir så tykk at treverket ikke får puste. Falming/kritting gjør fargen mattere over tid og i enkelte tilfeller kan det ligge et nærmest hvitt lag i overflaten. Dette er en kosmetisk effekt og beskyttelsen av treverket er inntakt.
Et godt resultat er avhengig av klima, underlag, farge og mengde påført. Normalt vedlikeholdsintervall for en dekkbeis er 6 – 8 år. Det er ikke unormalt at det blir matt i solveggen før den tid.
Linoljeblæring
I etterkrigstiden var produkter som inneholdt linolje en vanlig behandling av hus. Linoljen trenger godt inn i treverket og vil ikke tørke. Ved fuktighet og varme vil det utvikles en gass inne i treet og trykket som oppstår under påvirkning av varme vil gjøre at det blærer.
Blærene er sirkelformede og ca. 25-30 mm, ser blanke ut og er ofte klebrige på baksiden. Oppstår oftest på relativt nymalte vegger. Linoljeblæring kan være vanskelig og kostbart å utbedre.
Løsning:
Linoljeblærer kan fjernes fra veggen med varme eller kjemikalier. Eventuelt må det vurderes å skifte kledning. For å unngå problemet er det viktig å finne ut hva veggene er behandlet med tidligere.
Fuktblæring
Fukt i underlaget som en følge av konstruksjonsfeil eller dårlig ventilasjon kan gjøre at malingsfilmen blærer.
P.g.a det som beskrives over vil det kunne være konstant fukt i treverket. Dette gjør at det kan være vanskelig å få bukt med dette problemet uten at man utbedrer årsaken.
Malingsfilmen vil på grunn av vannet utvide seg ved påvirkning av varme og danne blærer. Blærene er ofte veldig store, 10-15 cm, og varierer i formen.
Løsning:
Før ny behandling må man sørge for å utbedre eventuelle konstruksjonsfeil og ha god ventilasjon bak panelene.
Underlaget bør tørke godt før ny maling/beis påføres.
Solblæring
”Unngå å beise i sterkt sollys!” Det er meget gode grunner for det.
Sterk varme fører til at filmen tørker i overflaten og ikke gjennom. I sterkt sollys vil det danne gasser som vil ut og vil da forme blærer.
Mørke farger er mer utsatt enn lyse, men det kan skje på alle. Solblærer kan være små og myke.
Løsning:
Blærer kan ofte trykkes på plass med en finger. Eller må de skrapes ned, flekkmales og nytt strøk legges på.
Det beste for å unngå dette er å male etter solen.
Leter du etter?
Siste fra bloggen:
Trendy å ta vare på det gamle – gi nytt liv med effektmaling
Nå er det trendy å verdsette det vi allerede eier. Trenden handler om å oppgradere og bevare, fremfor å bytte ut. Med Tjæralins italienske effektmalinger kan du gi både møbler og små detaljer et unikt og luksuriøst uttrykk – uten store investeringer.
Gresskar DIY med effektmaling
Det nærmer seg 31. oktober og Halloween, en tid for kreativitet og spennende dekorasjoner. Er du klar med utstillingen din?
Ny utgave av Frøya Inspo – Bli inspirert av høstens fargepalett!
Vi er stolte av å presentere en helt ny utgave av Frøya Inspo, fylt med inspirasjon til høstens interiør. Denne gangen har vi satt sammen en fargerik reise gjennom sesongens mest stemningsfulle fargepaletter, perfekt tilpasset for å gi hjemmet ditt både energi og varme i de kjøligere månedene.