Når bør du male huset ditt? Her er tegnene du må se etter

Å male huset er en essensiell del av vedlikeholdet som sikrer både utseende og beskyttelse. Men hvordan vet du egentlig når det er på tide å male? Her er noen klare tegn og tips for å hjelpe deg med å avgjøre om huset ditt trenger et nytt strøk maling i år.
Visuelle tegn på slitasje
 1. Matt maling og tap av glans Over tid kan malingen på huset ditt bli matt og miste sin opprinnelige glans. Dette er et første tegn på at malingsfilmen begynner å brytes ned og at huset kan trenge et nytt strøk.
 2. Flassende og løs maling Flassing er et tydelig tegn på at malingen har mistet sin vedheft. Når malingen begynner å løsne helt inn til treverket, blir veggen mer utsatt for råte og skader fra vær og vind.
 3. Oppsprekking i malingsfilmen Små sprekker i malingen kan virke ubetydelige, men de gir fuktighet muligheten til å trenge inn i treverket. Dette kan føre til større sprekker, oppsprekking og til slutt råte.
 4. Mekaniske skader Hakk og sår i malingsfilmen bør repareres raskt for å unngå vanninntrengning, som kan føre til mer alvorlige skader som flassing og avflaking.
Foto: Shutterstock
Tester du kan utføre
 1. Teiptesten Er du i tvil om malingen på huset ditt fortsatt er intakt? Prøv teiptesten: Fest en bit gaffateip eller utendørs maskeringsteip på et lite område av husveggen og la den stå en stund. Hvis malingen følger med når du river av tapen, er det definitivt på tide å male huset.
 2. Vanntesten for beiset kledning For å sjekke beiset kledning, kan du helle litt vann på veggen. Hvis vannet dråper seg og renner av, er beskyttelsen fortsatt god. Hvis vannet absorberes, er det på tide å finne frem beis og pensler.
Sjekk spesielt utsatte områder

Noen deler av huset er mer utsatt for slitasje enn andre. Disse kritiske punktene bør inspiseres nøye og regelmessig:

 • Endene på panelene, spesielt de som er i kontakt med jord eller planter
 • Skjøtene i kledningen og vindskiene
 • Undersiden av vinduer og dører
 • Tetningslister rundt glass
Hva du skal gjøre hvis du oppdager skader
 • Flassende maling: Skrap bort all løs maling før du påfører ny. Dette vil sikre at den nye malingen fester seg godt og beskytter treverket effektivt.
 • Sprekker og mekaniske skader: Reparér sprekker og skader umiddelbart for å forhindre at fuktighet trenger inn og forårsaker råte. Bruk egnede fyllmaterialer for utendørs bruk.
 • Sopp og alger: Oppdager du sopp eller alger på veggene, betyr det ikke nødvendigvis at du må male på nytt. Fjern mikroorganismene med Tjæralin Husvask og Tjæralin Soppvask. Regelmessig vask forebygger alvorligere skader.
Oppsummering

Å male huset ditt regelmessig er avgjørende for å beskytte det mot vær og vind, samt for å holde det estetisk tiltalende. Ved å følge disse tipsene og være oppmerksom på de nevnte tegnene, kan du sikre at huset ditt forblir i god stand og ser flott ut i mange år fremover.

Ikke glem å velge en høykvalitets utendørsmaling for å forlenge levetiden til det nymalte utseendet. Tjæralin tilbyr et bredt utvalg av førsteklasses utendørsmaling som er spesielt utviklet for å motstå nordiske værforhold og bevare husets skjønnhet og beskyttelse over tid. Utforsk Tjæralins produkter og finn den perfekte malingen for ditt hjem!

 • Gir deg en ekstrem beskyttelse! 16 års garanti Rask tørketid Selvrensende

 • Når du vil det beste for huset ditt! Bevarer treverket Dekker godt Grunning og toppstrøk i ett

 • Vår bestselger nå også i matt! Grunning og toppstrøk i ett Bevarer treverket Matt - Glans 25

 • Du slipper egen grunning! Grunning og toppstrøk i ett Godt kantdekk og utflyt Matt - Glans 20!  

Del posten:

Relaterte saker: